ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

ZooEasy in Raadar van de Raad van Beheer!

ZooEasy in Raadar van de Raad van Beheer!

Datum: september 30, 2017

In de nieuwsbrief Raadar van de Raad van Beheer stond in Augustus een mooi artikel over hoe men in de hondenwereld zijn best doet om zo gezond mogelijke rashonden te fokken.

Het artikel gaat specifiek in op een onderzoek dat gedaan is onder Labrador Retrievers. Een van onze klanten, de Nederlandse Labrador Vereniging (NLV) is de initiatiefnemer van dit onderzoek. Het onderzoek heet “Inteelt en verwantschap bij de Labrador Retriever” en werd uitgevoerd door Wageningen University & Research. Het doel van het onderzoek was de effectiviteit bepalen van de driegeneratieregel.

De driegeneratieregel heeft de NLV ingevoerd in 2014. De fokker dient te kijken naar de stamboom van beide ouders met 3 generaties voorouders. In deze stambomen mogen niet dezelfde voorouders voorkomen bij zowel reu als teef. Als startpunt voor dit onderzoek is het gemiddelde inteeltcoëfficiënt bepaald door de data verkregen uit de NLV database in ZooEasy.

Conclusie van het onderzoek was zoals verwacht, de inteeltcoëfficiënt neemt minder snel toe als deze driegeneratieregel wordt toegepast. De Nederlandse Labrador Vereniging is blij met dit resultaat. De onderzoeker geeft verder nog aan dat buiten striktere fokregels ook meer verschillende dekreuen toestaan een positief effect zal hebben op de diversiteit en gezondheid van het ras.

Vind jij ook dat je vereniging meer moet doen aan de gezondheid van jouw ras? Maak dan nu een account aan bij ZooEasy. Het is zelf mogelijk om met andere internationale rasverenigingen aan één grote database voor het ras te werken!